Heup

Klachten

Pijnlijke heup(en) door:

  • Zenuwbeknellingen
  • Beenlengteverschil
  • Heup uit de kom (luxatie)
  • Slijtage (artrose)
  • Reuma

De heup (coxa) is het uitstekende gedeelte op de plek waar het been aan het lichaam is verbonden. Het heupbeen maakt op zijn beurt deel uit van het bekken. In de heup bevindt zich het heupgewricht; het kraakbeen op dit gewricht is aan slijtage onderhevig.

Voorkomende klachten

Problemen in het heupgewricht kunnen pijnklachten in de lies geven, uitstralend naar de binnenzijde van de knie. Dat kan verwarrend zijn bij het stellen van de diagnose, omdat dan vaker over knieklachten wordt gesproken in plaats van over pijn in het heupgewricht. Het heupgewricht is een kogelgewicht is, wat inhoudt dat het ene gewrichtsvlak de vorm heeft van een kogel (kop) en het andere vlak de vorm van een kom. Daardoor kan het alle kanten op bewegen en moeten het kapsel, de banden en de spieren het in balans houden. Heupklachten kunnen met name pijnlijk zijn bij slijtage en wanneer de heup uit de kom schiet (luxatie).

Mogelijke oplossingen

Afhankelijk van de klacht maken we bij heupklachten een footscan analyse met behulp van moderne computerapparatuur. Oplossingen voor zijn mogelijk in de vorm van één of meerdere hulpmiddelen:

Inlays (steunzolen)

Dit zijn losse inlegzolen die we geheel op maat maken. Het doel hiervan is uw voeten – en daarmee uw gehele lichaam – in de juiste positie (terug) te brengen. Gezien het verschil in belasting maken we onderscheid tussen inlays voor dagelijks gebruik en voor gebruik tijdens sportbeoefening.

Heupbrace

Als bescherming kunnen heupbraces voor én na operaties geadviseerd worden. De braces die dan worden aangemeten, zijn ontworpen om het heupgewricht te ondersteunen of te stabiliseren. Maar ook nadat een heup uit de kom geschoten is (luxatie), kunnen deze braces uitkomst bieden. In dat geval wordt het heupgewricht geïmmobiliseerd. We leveren zowel geconfectioneerde als op maat gemaakte heupbraces. Voor deze laatste optie wordt gekozen bij een afwijkende maatvoering of bij ernstige klachten, waardoor een confectiebrace onvoldoende of geen uitkomst biedt.

Confectieschoenen

Het dragen van kwalitatief goede schoenen kan veel problemen voorkomen, maar kan ook uitkomst bieden bij bestaande heupklachten. Om een optimaal draagcomfort te garanderen, leveren we confectieschoenen in diverse wijdtematen. Al onze schoenen zijn daarnaast geschikt voor op maat gemaakte inlays (steunzolen). Ook kunnen we uw huidige confectieschoenen aanpassen of voorzien van elementen, zoals hakverhogingen en afwikkelingen.