Hand

Klachten

  • Tintelingen/ doofheid in vingers
  • Verminderd gevoel door diabetes
  • Pijnlijke handen door:
    • Peesontstekingen
    • Slijtage (artrose)
    • Reuma

De hand is een complex lichaamsdeel, dat door de pols verbonden is aan de onderarm. Het is een orgaan dat over zowel simpele als motorisch complexe vaardigheden beschikt.

Voorkomende klachten

Een veelvoorkomende klacht aan de hand is artrose, zeker bij 50-plussers. Dit is de geneeskundige naam voor een aandoening aan het kraakbeen in gewrichten; in de volksmond is dit ook wel bekend als gewrichtsslijtage. Met name de duimbasis (CMC-I) en de vingergewrichten (PIP & DIP) worden vaak het slachtoffer van artrose. Daarnaast komen ook zenuwbeknellingen veel voor. Zo zorgt het carpaal tunnel sydroom (CTS) voor tintelingen en doofheid in de hand of vingers, doordat een zenuw tegen bindweefselband wordt gedrukt. Maar ook reumatoïde artritis (een vorm van reuma), die zich kenmerkt door ontsteking van de gewrichten, komt veel voor in kleine handgewrichten.

Mogelijke oplossingen

Klachten aan de hand en vingers kunnen wij aanpakken met behulp van de volgende hulpmiddelen:

Handspalk

Bij veel klachten is het belangrijk dat gewrichten geïmmobiliseerd worden, het tegenovergestelde van mobiliseren/ activeren. Handspalkjes zorgen voor rust en houden de hand (en de pols) in een zodanige positie, dat de druk op gewrichten (en/ of zenuwen) minimaal is. Bij een klacht als carpaal tunnel syndroom (CTS) wordt vaak een nachtspalkje geadviseerd.

Silver ring splints (SRS)

In geval van met name reumatische klachten zorgen silver ring splints ervoor dat gewrichten in handen en vingers niet kunnen overstrekken, waardoor verdere schade beperkt wordt. Ook bij hypermobiliteit kunnen deze hulpmiddelen geadviseerd worden. Bij hypermobiliteit kunnen pezen en banden hun steunende functie niet goed vervullen, waardoor gewrichten overbeweeglijk en instabiel worden. Silver ring splints zien eruit als sieraden.